Hogy segítünk a világban?

  • Post published:2024.03.21.

Út a boldogsághoz
alapítvány

Út a boldogsághoz kampány

L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz című írása egy józan észen alapuló útmutató a jobb élethez. 21 szabályból áll, amelyek mindegyike azon a tényen alapul, hogy a túlélés csak akkor lehetséges, ha az emberek kölcsönösen számíthatnak egymásra, és azon, hogy egyetemes testvériség nélkül nincs öröm és nincs boldogság. A megírása óta eltelt első három évtized során a füzetből közel 100 millió példányt adtak az emberek kezébe, ami egy világméretű mozgalmat inspirált. Ennek a mozgalomnak a támogatását és a füzet még nagyobb mértékű terjesztését tűzte ki céljául a Kalifornia állambeli Glendale-ben található Nemzetközi Út a Boldogsághoz Alapítvány.

Itt nevelők, jogalkotók, vállalati vezetők és magas rangú személyek tanulják meg alkalmazni Az út a boldogsághoz szabályait a saját területükön. Ennek megfelelően olyan szervezetek alkalmazzák a füzetben található dolgokat a harmónia és a jobb élet nevében, mint a Hondurasi Országos Rendőrség, a Fülöp-szigeteki Vöröskereszt főtitkára és a Faji Egyenlőség Kongresszusa. Az út a boldogsághoz továbbá alapját képezi egy bünözőreform-programnak is; így már körülbelül 2000 börtönben használják L. Ron Hubbard műveit a Criminon néven ismert program keretein belül.

A füzet szabályainak szemléltetéseként megszületett egy társadalmi célú hirdetésekből álló, összefüggő sorozat, amelyet már minden nap játszanak hat kontinensen. Továbbá 2009-ben megjelent egy egész estés, a könyvet feldolgozó Az út a boldogsághoz film is, amely 17 nyelven érhető el.

Önkéntes lelkészek a világ körül

Az önkéntes lelkész programot L. Ron Hubbard az 1970-es évek elején alapította azzal a céllal, hogy gyakorlati Szcientológia eszközöket és megkülönböztetés nélküli segítséget nyújtson a rászorulóknak egy sokszor cinikus és kegyetlen világban.

Az ezt követő évtizedekben az önkéntes lelkészek több, mint száz esetben nyújtottak sürgősségi segítséget a lehető legrosszabb körülmények között. Erre példa, hogy a 2001. szeptember 11-i tragédia után a Ground Zerónál órákon belül megjelent több száz fős csapat, a délkelet-ázsiai szökőárat követően több mint ötszáz önkéntes érkezett 11 országból, és a Louisiana és Mississippi államban pusztító Katrina és Rita hurrikán után több mint kilencszáz önkéntes lelkész nyújtott segítséget az áldozatoknak. A Haiti földrengés után a Szcientológia Egyház és hívei több repülőnyi orvosi- és élelmiszer-ellátmányt küldtek, amire nagy szükség volt. Haitire ezenfelül még több száz egészségügyi szakembert és önkéntes lelkészt is eljuttattak, hogy a helyi lakosoknak segítsenek megbirkózni a veszteségeikkel és újjáépíteni az életüket. Ennek, és rengeteg más katasztrófa-elhárítási erőfeszítésnek eredményeképpen az önkéntes lelkészek több, mint ötszáz országos és nemzetközi vészhelyzeti mentőszervezettel dolgoztak együtt, többek között az Egyesült Államok Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Hivatalával, és az Egyesült Államok fegyveres erőinek különféle ágazataival.

Ma több mint kétszázezer önkéntes lelkész működik, és ezzel ők alkotják a világ egyik legnagyobb független segélyszervezetét. Csupán az elmúlt tíz évben körülbelül tízmillió embernek segítettek.

Az önkéntes lelkészek emellett rendelkeznek eszközökkel azokra az esetekre is, amikor személyes katasztrófákat kell elhárítani, segítséget nyújtanak romba dőlt házasságok megmentésében, kudarcot vallott diákok felzárkóztatásában, gyászolók vigasztalásában és még sok minden másban. Ennek megfelelően az önkéntes lelkészek jóakarat-túráit ma már egy majdnem 250 000 kilométer hosszan elterülő területen fogadják örömmel Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és a Csendes-óceán déli részén elterülő szigeteken. Az önkéntes lelkészek emellett mindenhol segítenek a rászorulóknak, ahol csak Szcientológia Egyház áll.

Az önkéntes lelkészek segítsége továbbá elérhető az önkéntes lelkészek weboldalán. Itt kapcsolatba lehet lépni egy önkéntes lelkésszel, hogy személyes segítséget kaphasson. Emellett be lehet iratkozni a tizenkilenc online tanfolyam bármelyikére is, amelyek a témák széles palettáját foglalják magukba, például a Szcientológia alapjait, a kommunikációt és a munkahelyi eszközöket.

Bárki, aki szeretne segíteni másoknak, függetlenül attól, hogy milyen vallás követője, egy Szcientológia Egyházban részt vehet képzésben, hogy önkéntes lelkésszé válhasson.

Ahogyan azt L. Ron Hubbard megfogalmazta: „Az önkéntes lelkész olyan ember, aki önkéntes alapon segít embertársain azáltal, hogy segít helyreállítani a célt, az igazságot és a szellemi értékeket mások életében.

Az önkéntes lelkész nem takarja el a szemét a lét fájdalma, gonoszsága és igazságtalansága láttán.”

Az önkéntes lelkészek mottója: „Mindig lehet valamit tenni.”

Alkalmazott Oktatástan

Az Alkalmazott Oktatástan egy nonprofit, közhasznú társaság, amelynek az a célja, hogy L. Ron Hubbard tanulási és írás-olvasási készséget elősegítő eszközeivel (amelyet átfogó néven tanulási technológiának hívnak) javítsa az oktatás minőségét. A tanulási technológia eredetileg a Szcientológia tanfolyamok során való használatra lett kifejlesztve az 1960-as években, és azóta az egész világon elterjedt, mivel következetesen 25-35 százalékkal emeli az olvasás és megértés szintjét.

A tanulási technológia bevezetése az iskolákba és az egyetemekre több mint harminc éven át egy alulról szerveződő tevékenység volt, amelyet az Alkalmazott Oktatástan zászlaja alatt összefogó pedagógusok kezdeményeztek. Noha még mindig alulról szerveződik, a nagyságrendje drámaian megnőtt, amikor létrehozták az Alkalmazott Oktatástan nemzetközi létesítményét a Missouri állambeli St. Louis-ban. A megnyitása óta egész oktatási szférákat forradalmasított a tanulási technológia kiemelkedő pedagógusoknak való bemutatásával, mindezt átfogó képzési programok keretén belül. Ezek a pedagógusok utána mintegy négyezer iskolában és egész kerületekben vezették be a technológiát. Közben az Alkalmazott Oktatástan korrepetáló és felzárkóztató csoportjai a technológiát lassú vagy hátrányos helyzetű tanulóknál alkalmazzák. Így az Alkalmazott Oktatástan megközelítőleg 70 országban már több, mint 28 millió tanuló számára hozta el L. Ron Hubbard ajándékát, a tanulást és az írni-olvasni tudást.

Igazság a drogokról

Drogmentes Világért Alapítvány egy nonprofit szervezet, amelynek székhelye a Kalifornia állambeli Los Angelesben van, és az illegális drogok, a velük való visszaélés és a velük járó bűnözés felszámolását tűzte ki célul. A Drogmentes Világért kampány azon a statisztikailag bizonyított tényen alapul, hogy ahol a fiatalokat felvilágosítják arról, hogy mi a leplezetlen „igazság a drogokról”, ott csökken az illegális használat. Ennek megfelelően a Drogmentes Világért információs és megelőzési kampány tizenhárom Az igazság a drogokról füzetet foglal magában; a füzetek bemutatják azokat az anyagokat, amikkel a leggyakrabban élnek vissza – mindegyik füzet egyet-egyet. A kampány anyagai tartalmazzák az Oktatói csomagot, ezáltal hatékony eszközöket biztosítva a tanároknak, a bűnüldözés területén dolgozóknak és a közösségi csoportoknak, amelyekkel segíthetik a fiatalokat a helyes döntés meghozatalában. Lényegre törő társadalmi célú hirdetések és dokumentációs videók egészítik ki Az igazság a drogokról sorozatot – egy kilencven perces anyag egy-egy közismert kábítószerről, olyanok szájából, akiknek már volt velük tapasztalata.

A mai napig több mint 700 millióan hallották vagy látták Az igazság a drogokról üzeneteit; amikor a kampány anyagai áthatottak egy népességet, a droghasználat aránya drasztikusan csökkent.

Állampolgári Bizottság az emberi jogokért

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR – Citizens Commission on Human Rights) szervezetét a Szcientológia Egyház és Thomas Szasz, pszichiáter és író alapította meg 1969-ben. A tevékenysége az emberi jogok pszichiátriai megszegésének felfedéséből, valamint a mentális gyógyítás területének megtisztításából áll. Egyetlen irodából egy hatalmas, nemzetközi hálózattá nőtte ki magát, amely emberi jogokat hirdet, és 34 országban, 250 irodával működik. A központja a Kalifornia állambeli Los Angelesben található, ahol megtekinthető a CCHR Pszichiátria: A halálipar múzeuma, amely a pszichiátriai brutalitás sokkoló történetét meséli el, kezdve a Bedlam elmegyógyintézet borzalmaival és a dachaui koncentrációs tábor kísérleteivel, egészen a gyermekek botrányos mennyiségű profitért történő nagyüzemi gyógyszerezéséig.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért tovább ismerteti a pszichiátria szomorú és brutális történetét dokumentumfilmjeivel: Halálos profitszerzés és Tébolymarketing.

Tájékozódj itt!

Criminon (jelentése: „nincs bűnözés”) egy önkéntes bűnözőrehabilitációs program, amely L. Ron Hubbard által kifejlesztett technológiákat alkalmaz, hogy segítsen az elítélteknek visszanyerni a büszkeségüket és az önbecsülésüket. Ma a Criminon több mint 2000 börtönben működik, és levelező tanfolyamokkal vagy helyszíni szemináriumokkal mintegy 100 000 elítéltnek segít, figyelemre méltó eredményeket elérve.

A Criminon olyan tudást és képességeket ad át a bentlakóknak, amelyekkel meg tudják változtatni az életüket, és a társadalom termelékeny tagjaivá tudnak válni. Azok az elítéltek, akik befejezték a Criminon programját, drámai javulást mutattak a magaviseletüket tekintve – beleértve a kártérítéseket, a bírságok kifizetését és a közszolgálati munkát is. A Criminon továbbá 80 százalékban nullára csökkenti a visszaesések előfordulását, és teljesen felszámolja az intézményeken belüli erőszakot. A program olyan sikeres, hogy sok esetben országosan kötelezővé tették egész büntetés-végrehajtási hálózatokban.

Adrienn Sebestény

A Fővárosi Dianetika Központ Tanfolyamtermének vezetője és egyik Tanfolyamfelügyelője vagyok.

Vélemény, hozzászólás?